Tuomo Liljenbäck Ilmasto. Tiede. Vapaus.

Sammuta valot, mutta älä elä pimeässä

Tänään on jälleen Earth Hourin aika, maaliskuun viimeinen lauantai. Valot on tarkoitus sammuttaa klo 20.30 - 21.30. Nykyään valaistuksen osuus energiankulutuksesta on varsin pieni, eikä Earth Hour itsessään juurikaan vähennä ihmiskunnan päästöjä. Paljon tärkeämpää on kuitenkin sen sanoma: ihmiskunnan huoli ilmastonmuutoksesta, globaalisti.


Suomessa kahdeksan eduskuntapuoluetta on sitoutunut linjaukseen, joka rajoittaa maapallon keskilämpötilan nousun 1,5 asteeseen sitten esiteollisen ajan. Valitettavasti kuitenkin vain harvat puolueet ovat valmiita riittäviin toimiin käytännössä. Vihreät ovat varsin yksin uskottavassa kamppailussa ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Ei ihme, että monet kansalaiset ovat ryhtyneet toimimaan, kun riittävän moni puolue ja poliitikko ei ota ihmiskunnan vakavinta uhkaa riittävän vakavasti.

 

Kansalaisyhteiskunta voi kuitenkin näyttää voimansa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Meillä on ilmastolakkoilevat koululaiset ja Ilmastoveivi 2019. Ilmastolakkoilun aloittanut Greta Thunberg on ehdokas Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Jos hän saisi palkinnon, olisi se upea signaali päättäjille kansalaisten oikeutetusta huolesta. Ainakin Suomessa kansa kokee poliitikkojen olevan liian lepsuja tai toimettomia ilmastonmuutoksen torjunnassa.

 

Alkujaan ydinsodasta ja ydinaseiden leviämisestä huolestunut järjestö Bulletin of the Atomic Scientists on viime vuonna kääntänyt kellon kahteen minuuttiin ennen keskiyötä. Viisarit osoittavat näin lähelle vaaraa viimeksi vuonna 1953, kun Yhdysvallat ja Neuvostoliitto olivat tehneet ensimmäiset vetypommikokeensa. Nyt maailmanlopun uhkaksi on noussut myös ilmastonmuutos, sillä se vaikuttaa taustalla aivan kaikkeen.

 

Earth Hour ei riitä. Maailman energiankulutusta pitää hillitä paljon yhtä tuntia enemmän, varsinkin, jos energiaa ei tuoteta vähäpäästöisesti. Kaiken ylimääräisen materian määrää on vähennettävä, ja energian tuhlaamisesta on päästävä. Yksittäinen kuluttaja voi toki vaikuttaa osaltaan omilla valinnoilla, ja mitä useampi elää kestävästi, sitä enemmän meillä on aikaa. Mutta emme voi jättää ilmastonmuutoksen torjuntaa yksittäisen kansalaisten huoleksi. Meidän täytyy rakentaa yhteiskunta, jossa aivan kaikki osallistuvat ilmastonmuutoksen torjuntaan. Ja hekin, jotka ovat huolestuneita, pääsevät helpommalla, jos haitalliset ilmasto- ja ympäristövaikutukset näkyvät tuotteiden ja palveluiden hinnoissa. Saastuttamisen on oltava yritykselle kannattamatonta, hiilen sitomisen taas kannattavaa.

 

Jos otat ilmastonmuutoksen vakavasti, äänestä puoluetta tai poliitikkoa, joka on perehtynyt ongelman vakavuuteen, ja on valmis riittävän radikaaleihin toimiin sivilisaation pelastamiseksi. Älä elä pimeässä, välittämättä valtavasta määrästä tutkittua tietoa. Osoita tukesi yhteiselle huolelle, ja sammuta valot tunniksi. Levitä sanaa, torju ilmastonmuutos.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

"Jos otat ilmastonmuutoksen vakavasti, äänestä puoluetta tai poliitikkoa, joka on perehtynyt ongelman vakavuuteen, ja on valmis riittävän radikaaleihin toimiin sivilisaation pelastamiseksi."

Missähän näitä realisteja ja asiat mittasuhteisiinsa laittavia olisi? Pari olen löytänyt omasta vaalipiiristäni ja kumpikaan ei ole vihreä. Toinen on energiaDI ja toinen raksamies. Taitaa realisimi kukoistaa ihan tavallisesten oikeita töitä tekevien ja asioita seuraavien keskuudessa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Vaalikoneellakin löysin useita. Melkein kaikki olivat vihreitä. Tuomo Liljenbäck ihan kärjessä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Olipa muuten hyvä puheenvuoro. Otsikkokin niin hyvä että ihan kateeksi käy.

Toimituksen poiminnat