Tuomo Liljenbäck Ilmasto. Tiede. Vapaus.

Aktiivimalli helvettiin

Aktiivilaki on puhuttanut paljon. Laki on brutaalin kurinpidollinen: työttömän etuuksia leikataan, mikäli hän ei 65 päivän mittaisella tarkastelujaksolla ole ollut riittävän “aktiivinen”. Vaikka joku hyväksyisi kurinpitoaspektin, hälytyskellojen pitäisi soida viimeistään siinä vaiheessa, kun perehtyy siihen, miten tämä “aktiivisuus” määritellään. Se sisältää enimmäkseen asioita, joihin työtön ei omalla toiminnallaan pysty vaikuttamaan yhtään mitenkään. Kyse ei todellisuudessa ole rankaisusta, vaan suomeksi sanottuna kyykytyksestä.

 

Aktiiviseksi toiminnaksi luokitellaan tässä tapauksessa 18 tuntia palkkatyötä, pienimuotoinen yritystoiminta (ansiorajana 241 €) tai viisi päivää TE-toimiston työllistymistä edistävää palvelua. Kaikki näistä ovat kuitenkin enemmän tai vähemmän ongelmallisia mittareita, etenkin kun aktiivimallin leikkaukset osuvat niihin, joilla on jo valmiiksi matalat tulot.

 

Eri puolilla Suomea tilanteet vaihtelevat jopa merkittävästi, eikä kaikkialla ole edes tarjolla sitä 18 tuntia palkkatyötä tai mahdollisuuksia harjoittaa pienimuotoista yritystoimintaa. Puhumattakaan siitä, että TE-toimiston työllistymistä edistävät palvelut olisivat ympäri Suomen kaikkien saavutettavissa. Onneksi huhtikuusta lähtien aktiivisuutta voi sentään kerryttää myös muiden tahojen kuin työvoimaviranomaisten palveluilla.

 

Työllistyminen ei aina ole yksinkertaista, eikä lyhyiden keikkaluonteisten töiden tekeminen tai kursseille osallistuminen välttämättä ole esimerkiksi työttömälle yksinhuoltajalle mahdollista, mikäli lapsilla ei ole valmiiksi päivähoitopaikkaa.

 

Osa-aikaisesta yrittäjyydestä TE-toimisto on vielä pari vuotta sitten tehnyt päätöksiä, jotka ovat olleet suorastaan naurettavia. Kun puhutaan työn murroksesta, ja erilaisten pätkätöiden lisääntymisestä, pitäisi ihmisten perustoimeentulo turvata kaikissa tilanteissa. Yrittäjyydellä leikittelevät ovat joutuneet vuosia pohtimaan omaa toimeentuloaan ja jännittämään, missä kohtaa TE-toimisto pyytää lisäselvityksiä yrittäjyydestä ja määrittelee mielivaltaisesti, että yrittäjyys on täysipäiväistä. Pelkät selvitykset voivat viivyttää tukien saamista kuukaudella - ja moni varmasti ymmärtää, että ylimääräinen kuukausi ilman rahaa ei ole kenellekään helppo paikka. Vielä vaikeampi paikka se on niille, jotka joutuvat tukeutumaan yhteiskuntaan. Aktiivimalli voi siis myös passivoida, sillä viranomaisten mielivaltainen toiminta ei kannusta aktiivisuuteen.

 

TE-palveluiden tarjoamat työllistymistä edistävät toimet voidaan luokitella karkeasti kahteen ryhmään: on erilaisia kursseja ja erilaisia työpaikkoja. Näihin aktivointitoimiin osallistumisesta maksetaan työttömyysetuutta ja 9 € / päivä korvausta. Ongelmana kursseissa on se, että usein ihmiset pakotetaan osallistumaan kursseille, joista he eivät saa tarvitsemaansa apua. Tuettujen työpaikkojen tavoitteena on ihmisen työllistyminen. Yritykset, jotka näitä tukityöpaikkoja tarjoavat, harrastavat usein harjoittelijoiden ketjuttamista ilman pienintäkään aikomusta palkata työntekijä, vaikka siihen selvästi vaikuttaisi olevan tarvetta. Tämä ei ohjaa yrityksiä palkkaamaan tekijöitä matalapalkkaisiin töihin, joihin riittäisi matalampikin koulutustaso, vaan hyödyntämään järjestelmää, jossa ne työt voi teettää käytännössä ilmaiseksi. Erilaisissa tuetuissa työpaikoissa on omat etunsa, ja esimerkiksi järjestöt käyttävät näitä ketterästi ja pystyvät näiden tuettujen työpaikkojen avulla viemään toimintaansa uuteen suuntaan.

 

Tähän mennessä aktiivimallin työllistävästä vaikutuksesta ei ole juuri näyttöjä, mutta ihmisille siitä on kuitenkin koitunut jo ongelmia. TE-palveluiden tulisi tukea yksilöä työttömyyden kanssa ja tarjota apua ja palvelua niille, jotka ovat pudonneet työelämän ulkopuolelle, eikä nöyryyttää jo ennestään heikommassa asemassa olevia. Vihreiden päivitetty perustulomalli ei tarjoa keppiä, vaan palveluita, jotka kannustavat ihmisiä työelämään. Suurin osa ihmisistä haluaa lisätä tulojaan. Miksi emme voisi luottaa ihmisiin?

 

Meidän tulisi suojella yhteiskunnan heikoimpia, eikä rankaista heitä asioista, joihin he eivät itse usein edes pysty vaikuttamaan. Seuraavan hallituksen on purettava aktiivimalli.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän tomivaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Hyvä se on - aktiivimalli aktivoi.
Tuttu syvensi opintojaan työttömänä ja sai lopulta oikein hyvän työpaikan.

Syrjäseuduilla tilanne voi olla ongelmallinen, mutta ainahan Suomessa on työn perässä matkustettu. Näin olen itsekin tehnyt useamman kerran.

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Aktiivimalli on monelle OIKEUSMURHA.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Joku, en muista kuka, sanoi että aktiivimallista tulee mieleen se sotaelokuvien klisee kun konekivääri jumittuu ja alkaa räiskiä summamutikassa ympäriinsä.

Toimituksen poiminnat