Tuomo Liljenbäck Ilmasto. Tiede. Vapaus.

Täysi tuki ilmastolakkoilijoille!

 • Ilmastolakkolaisia Turussa.
  Ilmastolakkolaisia Turussa.
 • Ilmastolakot maailmalla 15.3.
  Ilmastolakot maailmalla 15.3.

Minä ymmärrän täysin nuorien huolen. Ilmastonmuutos koskettaa jo meistä jokaista, nuorta ja vanhaa. Mutta erityisen paljon se tulee koskettamaan lapsia ja nuoria, joilla on eniten elämää ja tulevaisuutta jäljellä.

Näyttää pahasti siltä, ettemme saa rajoitettua maapallon keskilämpötilan nousua 1,5 asteeseen ennen esiteollista aikaa. Tätä suurempi ylitys tarkoittaa entistä rajumpia muutoksia ilmastossa, ja enemmän sään ääri-ilmiöitä. Nouseva merenpinta, myrskyt, rankkasateet ja kuivuus tulevat koettelemaan yhteiskuntia eri tavalla ympäri maailmaa, ja se tulee hyvin kalliiksi. Se tarkoittaa myös valtaisaa määrää ilmastopakolaisia varsinkin maailman köyhimmistä maista. Inhimillisesti ja taloudellisesti helpompaa olisi rajoittaa ilmastonmuutosta, vähentää päästöjä ja alkaa sitoa hiiltä.

Ilmastolakkoilu on herättänyt paljon keskustelua. Äkkiseltään on vaikuttanut siltä, että mitä enemmän huolissaan ilmastonmuutoksesta henkilö on, sitä suopeammin hän suhtautuu ilmastolakkoiluun. Tässä muutama huomio keskusteluun liittyen.

 

 • Ensinnäkin koululaisilla on perustuslaillinen oikeus osoittaa mieltään. Toki vanhempien on syytä ilmoittaa lapsen poissaolosta.
 • Koululaiset haluavat ihan itse lakkoilla. Vanhemmat tai vihreä salaliitto eivät ole heitä tähän agitoineet.
 • On väitetty, että lakkoilu on turhaa, koululaisten mielipiteellä ei ole vaikutusta. Kuitenkin Greta Thunberg on ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi, ja hän on inspiroinut koululaisia maailmanlaajuisen ilmastolakkoiluun. Lisäksi suomalainen Atte Ahokas on myös esikuva ilmastolakkoilijoille ja muille ilmastonmuutoksen vastaisia toimia vaativille. Greta on myös käynyt puhumassa vaikutusvaltaisille päättäjille tärkeissä kokouksissa.
 • Ilmastonmuutos on kuulemma jo ihmisten tiedossa, ja kaikki puolueet ovat ilmastopuolueita. Todellisuus on toinen päätöksenteon kannalta. Päättäjät eivät ota ilmastonmuutosta riittävän vakavasti, kuten huomasimme Ylen vaalitentissä 14.3., jolloin kuulimme naurettavia väitteitä siitä, miten suomalainen liha olisi muka ekologista, ja että liikenne muuttuisi vähäpäästöiseksi biopolttoaineilla.
 • Koululaisten kuuluisi olla koulussa opiskelemassa. Mutta nuorilla ei pe muuta keinoa vaikuttaa asioihin, sillä he eivät saa vielä äänestää, vaikka asia koskettaa heitä erityisen paljon. Siksi mielenosoitus on yksi hyvä näkyvä keino tuoda huoli esiin.
 • Kaikki koululaiset eivät ilmastolakkoile, vaan osa ottaa vain vapaapäivän. Varmasti heitä on, mutta löhöilijät ovat pieni huoli suhteessa ilmastonmuutokseen. Ja tietoisuus asiasta leviää silti koululaisten keskuudessa.
 • On kysytty, että eivätkö vihreät puolusta koulutusta, kun tukevat poissaoloja koulusta, koulussahan saisi ilmastokasvatusta. Ai että, kun kaikkialla saisikin hyvää ilmastokasvatusta. Tällainen konkreettinen toiminta antaa kuitenkin ihan erilaista intoa perehtyä asiaan, ja samassa tulee tutustuttua myös kansalaisaktiivisuuteen. Lopulta kyse on kuitenkin mielenilmaisusta, ja sen tekemisestä mahdollisimman näkyväksi.
 • Voi myös miettiä, onko haitallisempaa olla viikko pois koulusta ja lentää perheen kanssa etelään, kuin olla päivän ilmastolakossa.
 • Me aikuiset olemme jo rutinoituneet moniin tapoihimme, ja muutos voi tuntua vaikealta. Ei ihme, että vastarintaa esiintyy. Nuoret ovat sopeutuvaisempia ja valmiimpia muutoksiin.
 • Ilmastolakkoilua käytetään poliittisena keppihevosena. No totta ihmeessä. Vihreät ovat ajaneet tiukempaa ilmastopolitiikkaa jo pitkään. Varsinkin, jos sille on kansan tuki asiantuntijoiden vankan näkemyksen lisäksi, on asia sitäkin suuremmalla syyllä otettava vakavasti. 

Hyvä nuoret! Teissä on tulevaisuus. Meidän tehtävä on varmistaa, että teillä on tulevaisuutta jäljellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Tämä ilmastoahdistus mediamyllytyksen voidessa hyvin perustuu
IPCC:n 2018 1189-sivuiseen ilmastoraporttiin. IPCC on nyt toi-
minut 30 vuotta ja raportoinut 5-6 vuoden välein maapallon
ilmaston tilasta, keskittyen hiilidioksidipäästöihin jne.

IPCC:n raporteissa on todettu usein asiavirheitä ja väittämiä,
joita ei ole oikaistu tai korjattu. Nyt tuoreimmassa on käytetty
hyväksi avaruusmittausasemien laskentakäyriä, jotka osin noudattavat
lievää maapallon lämmönnousua mutta joka sitten tasaantuu. Ja esim.
2000-luvulla avaruustutkimuksessa ei ole havaittu ilmaston lämpene-
mistä suuntaan tai toiseen jne. Tosin IPCC on vahingossa hyödyntänyt
ko. avaruustutkimuksen lämpökäyrän nousuarvoja ja vahingossa? tuplannut
arvot, miksi ? Jotta saadaan kalibroitua omiin ilmastomalleihin sopivaksi?

Tähän tuoreimpaan IPCC:n raportiin ei otettu mukaan aurinkotutkimuksen
tieteenalan edustajia. IPCC ei ota huomioon vastaväitteitä omia mallejaan
arvostelevilta ja kuitenkin tätä luomusta markkinoidaan "tieteellisenä"
näyttönä jne. Mediassa annetaan ymmärtää, että "kaikki" tutkijat ovat yhtä
mieltä IPCC:n arvioista mutta ei tietenkään kerrota, että niitä epäilijöitä -
matematiikkansa ja fysiikkansa, saatika auringon tutkimuksessa pitkälle
ansioituneita alan asiatuntijoita löytyy vähintään toinen mokoma lisää ?

Osa tutkijoista, vastaväittäjistä on sitä mieltä, että IPCC:n raportointi
ja ylipäänsä koko IPCC on epätieteellistä puuhastelua ja sen toiminta pitäisi
lakkauttaa. Kovaa kritiikkiä, joka kertoo paljon IPCC:n tieteellisestä statuk-
sesta lukuisten tutkijoiden mielestä. Ja tämä pohjalta esim. Vihreät kokevat
ilmastoahdistusta. IPCC:n raportista on tullut Raamattu, joka on vääristele-
mätöntä faktaa ja kaiken arvostelun yläpuolella ?

Käyttäjän TuomoLiljenbck kuva
Tuomo Liljenbäck

IPCC:llä on paljon todella kovaa dataa. Asioita ei aina ilmaista kuitenkaan riittävän hyvin, sillä mukana on myös politiikkaa. Suuri kuva on kuitenkin selvä, ilmastonmuutos on vakava uhka. Tästä vakavasti otettavat tutkimukset ja tutkijat ovat yhtä mieltä.

Toimituksen poiminnat